Juhlat

Vuodenaikajuhlat ovat osa steinerpedagogista varhaiskasvatusta. Juhlat opettavat lasta arjen ja juhlan vuorotteluun elämässä. Juhlaa valmistellaan viikkoja etukäteen; saduin, loruin, lauluin ja erilaisilla askarteluilla tai taiteellisilla projekteilla. Vuodenaikapöytä elää vuodenkiertokulun mukaan. Juhla on huipentuma kaikelle aherrukselle. Juhlassa eletään erilaisissa tunnelmissa, väreissä, musiikissa. Kaikki tapahtuu yhteisöllisesti lapsiryhmässä. Kaikki muut paitsi kevätjuhla ja joulujuhla ovat juhlia, joita vietämme lasten kanssa toimintapäivän aikana. Joulujuhla ja kevätjuhla vietetään kaikien perheiden kanssa yhdessä. Juhlat tarjoavat lapselle kauneuden aistimuksia.


  • Sadonkorjuujuhla aloittaa syyskaudella yhteiset juhlamme. Sitä juhlimme yleensä lokakuun alussa. Sitä vietämme lasten kanssa aamu-ulkoilun jälkeen. Syksyn sato on korjattu talteen, ja saamme olla taas iloisia ja kiitollisia kaikista luonnon antimista. Sadonkorjuujuhlaan kuuluu myös rohkeuden teema, se voi tulla esiin juhlan nukketeatteriesityksessä tai jonkin ryhmän näytelmässä.

  • Lyhtyjuhlaa vietämme Martinpäivänä eli 10.11. Olemme lasten kanssa etukäteen valmistaneet lasipurkeista omat pienet lyhdyt, joilla viemme valoa eri puolille tilojamme aamu-ulkoilun jälkeen. Lyhty on pieni valo pimeään vuodenaikaan, se ilostuttaa, ja on merkki vähän myöhemmin tulevasta suuremmasta valosta, adventista ja joulun ajasta. Juhlaan kuuluu myös nukketeatteriesitys, jossa lapsille esitetään tarina Lauri-pojasta ja äiti auringosta.

  • Adventtijuhlaa vietämme ensimmäisen adventin jälkeisenä maanantaina tai sitä edellisenä perjantaina. Se on meille kaikille hiljentymistä joulun odotukselle. Laulamme meille tärkeitä adventtilauluja. Adventtijuhlasta joulujuhlaan eletään hyvin tunnelmarikasta joulun taika-aikaa tuvassamme.

  • Joulujuhla päättää syyslukukauden. Se on kaikkien perheiden ja henkilökunnan yhteinen juhla. Siihen kuuluvat joululaulut ja lasten jouluisia esityksiä.

  • Pääsiäisjuhla juhlistaa kevättä. Pääsiäiseen meillä kuuluu ilo, kasvun ihmeen seurantaa rairuohon, versojen ja idättämisen avulla. Kevään tarinat pupuista ja tipuista, uuden elämän riemusta saavat lapsen mielikuvituksen valloilleen. Valo on tullut pimeyden jälkeen. Juhlassa lapset saavat nauttia nukketeatterin lumosta ja pääsiäisen taiasta sadun keinoin. Tämäkin juhla vietetään toiminnan aikana.

  • Vappujuhla meillä on metsänväen juhla, jolloin olemme pukeutuneet metsän eläimiksi, kasveiksi tai satuhahmoiksi. Lapset saavat kasvomaalaukset, ilmapalloja puhalletaan ja munkin tuoksu täyttää tupasemme.

  • Kevätjuhla toukokuun lopussa päättää kevätlukukauden juhlat. Kevätjuhlaan kuuluu myös esioppilaiden kruunaus, kukitus ja ylistys vuoden suuresta työstä!


  • Jokaisen lapsen syntymäpäiväjuhla kuuluu myös vuodenkiertoon. Jokainen lapsi saa kokea olevansa juhlittu sankari. Myös kesälasten juhlat vietetään, kylläkin vähän etukäteen. Syntymäpäiväjuhlan kunniaksi teemme jälkiruoaksi täytekakun, joka tehdään päiväkodilla.

Kaikki pienikin arjen lomassa oleva juhla saa jonkin oman ripauksensa arjessamme. Runebergin päivänä herkutellaan omilla tortuilla, ystävänpäivänä on oma herkkunsa ja esim. itsenäisyyspäivää juhlistetaan myös!