Ruokailu


Päiväkodissamme tarjoillaan luomukasvisruokaa. Päiväkotimme on mukana portaat luomuun ohjelmassa. Meillä on neljän viikon kiertävä ruokalista, joka on viljapainotteinen. Myös maitotaloustuotteet, kananmunat, soijatuotteet yms. kuuluvat ruokavalioomme. 

Luomuruoka on puhdasta ja monipuolista, se tukee lapsen kehitystä. Yritämme mahdollisimman paljon saada tuotteita lähialueen viljelijöiltä. Mikä on lapsista mukavampaa, kuin nähdä viljelijän tuovan porkkanoita tai punajuuria keittiöömme. Kananmunat tulevat luomukanalasta. Ruoka valmistetaan alusta asti keittiössämme, emmekä käytä ruoassa valmiseineksiä. Mahtava yrttien ja ruoan tuoksu täyttää leikkiaikana päiväkotimme, ja pienet jalat kipsuttavat keittiön ovelle kysymään, joko on ruoka, mitähän tänään olikaan ruoaksi? Lasten allergiat on toki huomioitu aterioilla.

Ruokailuun kuuluu hyvät pöytätavat ja toisen kunnioittaminen. Sosiaalisuus, toisen huomioon ottaminen ja hetken paikallaan istuminen kehittyy. Ajoittaiset pienet pöytäkeskustelut saavat välillä suuremmankin keskustelun syntymään. Välillä saamme myös herkutella jälkiruokaa. Meillä ei ole syömispakkoa, mutta maistamaan opetellaan kaikkea. Kaikki päiväkodin lapset ja aikuiset syövät yhdessä. Tämä on yksi "suuren perheen" yhteinen sosiaalinen tuokio. Samalla se on oppimishetki. Tästä syntyy vahva yhteisöllisyys ja hyvä olo yhdessä. Monet jo koulussa olevat lapset muistelevat kaiholla herkullisia ruokiamme. 

Päiväkodin oma kirja; Soppaa ja Satua, on syntynyt juuri tästä lasten ja perheiden toiveesta, saada kotonakin tehdä herkkuruokiamme. Erikka-keittäjämme herkkureseptit ovat koottuna kirjaan, kera lorujen, runojen ja satujen. Lisänä upea kuvitus!

"Maasta versonut on vilja tämä, armaan aurinkoisen kypsyttämä. Rakas aurinko ja rakas maa, teitä emme tahdo unhoittaa. Hyvää ruokahalua kaikille!"

Tontuntuvan ruokaruno

Tontuntupa perustettiin vuonna 1972 vastaamaan vanhempien tarpeeseen saada lapsilleen päivähoitoa, jossa on tarjolla hyvää ja ravitsevaa luomukasvisruokaa, sekä tietenkin lähtökohtana kaikelle on steinerpedagogiikka.