Juhlat

Vuodenaikajuhlat ovat osa steinerpedagogista varhaiskasvatusta. Juhla juurruttaa lasta arjen ja juhlan vuorotteluun. Juhlaa valmistellaan  viikkoja etukäteen; saduin, loruin, lauluin ja erilaisilla askarteluilla tai projekteilla. Vuodenaikapöytä elää vuodenkiertokulun mukaan. Juhla on huipentuma kaikelle aherrukselle. Juhlassa eletään erilaisissa tunnelmissa ja väreissä. Kaikki tapahtuu yhteisöllisesti lapsiryhmässä. Kaikki muut paitsi kevätjuhla ja joulujuhla ovat juhlia, joita vietämme lasten kanssa toimintapäivän aikana.

  1. Sadonkorjuujuhla aloittaa syyskaudella yhteiset juhlamme. Sitä juhlimme yleensä lokakuun alussa. Sitä vietämme lasten kanssa aamu-ulkoilun jälkeen. Syksyn sato on korjattu talteen, ja saamme olla taas iloisia ja kiitollisia kaikista luonnon antimista. Sadonkorjuujuhlaan kuuluu myös  rohkeuden teema, se voi tulla esiin juhlan nukketeatteriesityksessä tai jonkin ryhmän näytelmässä.
  2. Lyhtyjuhlaa vietämme Martinpäivänä eli 10.11. Olemme lasten kanssa etukäteen valmistaneet lasipurkeista omat pienet lyhdyt, joilla viemme valoa eri puolille tilojamme aamu-ulkoilun jälkeen. Lyhty on pieni valo pimeään vuodenaikaan, se ilostuttaa, ja on merkki vähän myöhemmin tulevasta suuremmasta valosta, adventista ja joulun ajasta. Juhlaan kuuluu myös nukketeatteriesitys, jossa lapsille esitetään tarina Martti-pojasta ja äiti auringosta.
  3. Adventtijuhlaa vietämme ensimmäisen adventin jälkeisenä maanantaina. Se on  meille kaikille hiljentymistä joulun odotukselle. Laulamme meille tärkeitä adventtilauluja. Adventtijuhlasta joulujuhlaan eletään hyvin tunnelmarikasta joulun taika-aikaa tuvassamme.
  4. Joulujuhla päättää syyslukukauden. Se on kaikkien perheiden ja henkilökunnan yhteinen juhla. Siihen kuuluvat joululaulut ja lasten jouluisia esityksiä.
  5. Pääsiäisjuhla juhlistaa kevättä.  Pääsiäiseen meillä kuuluu ilo, kasvun ihmeen seurantaa raeruohon, versojen ja idättämisen avulla. Kevään tarinat pupuista ja tipuista, uuden elämän riemusta saavat lapsen mielikuvituksen valloilleen. Valo on tullut pimeyden jälkeen. Juhlassa lapset saavat nauttia nukketeatterin lumosta ja pääsiäisen taiasta sadun keinoin. Tämäkin juhla vietetään toiminnan aikana.
  6. Vappujuhla meillä on metsänväen juhla, jolloin olemme pukeutuneet metsän eläimiksi, kasveiksi tai satuhahmoiksi. Lapset saavat kasvomaalaukset, ilmapalloja puhalletaan ja munkin tuoksu täyttää tupasemme.
  7. Kevätjuhla toukokuun lopussa päättää kevätlukukauden juhlat. Kevätjuhlaan kuuluu myös esioppilaiden kruunaus, kukitus ja ylistys vuoden suuresta työstä!
  8. Jokaisen lapsen syntymäpäiväjuhla kuuluu myös vuodenkiertoon. Jokainen lapsi saa kokea olevansa juhlittu sankari. Myös kesälasten juhlat vietetään, kylläkin vähän etukäteen. Syntymäpäiväjuhlan kunniaksi teemme  jälkiruoaksi täytekakun, joka tehdään päiväkodilla.
  9.  Kaikki pienikin arjen lomassa oleva juhla saa jonkin oman ripauksensa arjessamme. Runebergin päivänä herkutellaan omilla tortuilla, ystävänpäivänä on oma herkkunsa ja esim. itsenäisyyspäivää juhlistetaan myös.

Jokaiseen vuodenjuhlaan kuuluu aina myös juhla-ateria. Erilaiset perinneruoat tai muuten siihen vuodenaikaan liittyvät ruoat juurruttavat lasta hyviin ruokailuhetkiin. Juhla-ateriaan kuuluu kaunis kattaus, kuten myös arkenakin, sekä juhlaan liittyvä jälkiruoka. Hyvää ruokahalua!